Дигитализацията няма да бъде спряна в тази насока. Ние не сме

...
Дигитализацията няма да бъде спряна в тази насока. Ние не сме
Коментари Харесай

Все още не може да се издава хартиена рецепта за антибиотик

" Дигитализацията няма да бъде спряна в тази тенденция.  Ние не сме срещу нея, просто желаеме да бъде направена по този начин, че тя да бъде в услуга, да бъде облекчение и за лекари, и за пациенти, и за фармацевти, а то не се случи. Това наложи отлагането ". 

Това изясни пред БНР доктор Николай Брънзалов - зам.-председател на УС на БЛС, по отношение на краткотрайното връщане на хартиените предписания за антибиотици.

Той напомни предизвестията на лекарите още от началото на въвеждането на електронните предписания за антибиотици и антидиабетни средства.

" Взеха се поради нашите съображения и този период, единствено за антибиотиците, се отсрочи до 31 март. Налагаше го това, че фактически се получаваха тези неприятни обстановки с разкарване на пациенти, изнервени лекари и фармацевти. Всички неща ги бяхме обяснили ", подсети той.
 
За да влезе в действие една разпоредба, тя би трябвало да бъде оповестена в Държавен вестник, а такава още не сме видяли там , посочи доктор Брънзалов по отношение на забавянето във връщането на хартиените предписания за антибиотици.

От здравното министерство обявиха , че доникъде на декември се чака обнародването, което ще разреши гратисният интервал да влезе в действие.  
 istock istock
Въпреки че към момента не са влезнали в действие, има лекари, които към този момент изписват лекуване по този метод, както и пациенти, които желаят да си купят антибиотик със остаряла хартиена рецепта , разгласи Николай Костов от Асоциацията на притежатели на аптеки. 

" Повечето аптеки не одобряват остарели предписания, защото антибиотиците се предписват за моментно положение и не би трябвало да се употребяват антибиотици, предписани преди месеци ", уточни той.

Д-р Николай Брънзалов означи, че  в огромен % в Европа са въведени електронните предписания , като в някои страни това към този момент е на 90%.  Никъде обаче не е отстранена опцията лекарят да може да даде и хартиена рецепта при избрани условия , акцентира той.

БЛС ще упорства да придобие телефоните на всички пациенти, на които те да бъдат известявани (чрез смс или вайбър) дали са получили някаква здравна услуга , заяви още доктор Брънзалов. Според него  най-хубавият надзор на системата е от страна на пациента

" Чрез електронен автограф на лечебно заведение да се изтеглят електрнни досиета на пациентите и да се дават на техните телефони не ми звучи добре ", сподели той. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР